donderdag 12 december 2013

De techniekhoek: het toilet


Vandaag, brak na bloed, zweet en tranen, het moment van de waarheid aan. Het presenteren van de techniekhoek. We waren goed voorbereid en alles verliep zoals gepland.
Voor dit hoekenwerk hadden we zes hoeken gekozen die ik hier nog eens op een rijtje zet:
§  Hoek 1: Poep vegen doorheen de eeuwen. Hier kregen de leerlingen een tekst waarmee ze nadien het juiste ‘poepveegmiddel’ bij de juiste periode moesten kleven. (= tijd)

§  Hoek 2: Strontjes overal ter wereld. In deze hoek kreeg elk groepje een apart werkblaadje om in te vullen. Nadien mochten ze de juiste plaats van het werkblad op de kaart aanduiden. (=ruimte)
§  Hoek 3: hoe zwemt het kakje door de WC? Hier kregen de leerlingen een animatiefilmpje te zien waarover nadien een quiz met klikoefening kwam. (= techniek)

§  Hoek 4: voedsel doorheen het lichaam. In deze hoek mogen de leerlingen een kwartet spelen over de spijsvertering. (= natuur)


§  Hoek 5: van mond tot stront. Hier mochten de leerlingen de peristaltische beweging ontdekken. Ze deden dit aan de hand van koekjes malen en ze door een darm laten schuiven tot in de WC. (= natuur)

§  Hoek 6: Hoe wordt water gezuiverd? De leerlingen moesten vuil water door het waterzuiveringssysteem halen en zo ‘proper’ water te krijgen.

Is dit nu gelukt?
Wel, ik ben tevreden. Het technisch systeem van de matrix was duidelijk aanwezig. Het begrijpen zat in hoek 2, de soorten toiletten in de wereld, het hanteren bij het water zuiveren en het duiden bij het toiletpapier doorheen de tijd. Het technisch proces was niet heel duidelijk merkbaar maar de materialen wel. De leerlingen werden ondersteund door een tijdlijn, wereldkaart, waterzuiveringsmateriaal en filmpjes.
 
Ook keuzes kwamen aan bod. We kozen ervoor om de waterzuivering in verschillende stappen te laten zien, om verder naar de wereld te kijken dan alleen BelgiĆ« of Europa, …
We hebben hier inderdaad leuke, grappige en absurde informatie tegen. Dit heeft mijn beeld over het toilet verandert en ik ben tot de conclusie gekomen dat leerkrachten niet tussen de lijntjes moeten blijven!