zondag 29 september 2013

SWOT- analyse























Uitleg bij mijn SWOT
Al praktisch heel mijn leven zou ik graag leerkracht willen worden. Daarom ben ik ook heel gemotiveerd en laat dit dan ook zien in mijn lespraktijk. Ik ben heel uitbundig maar af en toe laat ik mijn Antwerpse klanken dan boven komen. Ik weet perfect hoe ik algemeen Nederlands moet praten. Als ik dan lesgeef en er komen een paar Antwerpse woorden in denk ik steeds bij mezelf, potverdorie nu doe ik het weer! Zeker als het dan gaat over ‘kwart na’ bij de klok of ‘kalenders’. Enkele vrienden doen dit bijna automatisch en af en toe zeggen ze wel eens ‘Cynthia, u taal!’. Ik probeer hier zeker op te letten maar als ze thuis geen AN spreken is dit nogal lastig om steeds aan te denken.
Gestructureerd- organisatie
Gestructureerd ben ik overal in mijn leven. Niet dat alles altijd perfect hetzelfde moet zijn, nee maar ik heb overal een goede opbouw. Dit ook in mijn lessen. Bij een les over tijd had ik een leuk inleidend filmpje, nadien konden de leerlingen een tijdlijn maken, het bordschema werd goed opgebouwd. Daarmee dacht ik dat ok organisatorisch ook goed zat maar dat was minder goed. Bij en les over kalanders vroeg ik alle leerlingen rond één eiland en dit was complete chaos. Ik heb ook verschillende keren gevraagd voor stilte, dat leerlingen eens oplette en daardoor stond ik af en toe op het randje mijn geduld te verliezen. Om dit zeker nooit meer te laten gebeuren moet dit perfect genoteerd staan in mijn lesvoorbereiding en gaat dit zeker een aandachtspunt worden.
Leefwereld – activeren- visueel

Het kleine probleempunt bij organisatie is zeker geen drempel om af te wisselen in werkvormen. Ik vind het belangrijk dat ook de leerlingen gemotiveerd blijven. Dit doe ik dan door aan te sluiten bij hun leefwereld door kalenders mee te nemen over dieren of met een filmpje van Winnie De Pooh. Door altijd veel materiaal bij te hebben, werk ik heel visueel wat de leerlingen eerst en vooral ‘kei tof’ vinden en ze leren hier ook beter uit. Het materiaal ligt niet alleen in de klas op een hoopje, nee de leerlingen werken hier ook mee. Ze elk moment aan het werk zetten en zelf laten ontdekken hoe alles in zijn werk zit, werkt motiverender. Ze zijn dan ook steeds actief aan het werk.

Al bij al vind ik mezelf geen slechte leerkracht. Ik weet dat er op alle vlakken nog verbetering mogelijk en daar ga ik extra op letten dit jaar.

zaterdag 28 september 2013

Educatief aanbod

Educatief aanbod, educatieve uitgave. Wat in hemelsnaam moet ik mij daar bij voorstellen? Nu dat ik het weet, ben ik heel blij dat ik het weet.

Om een educatieve uitgave te zoeken leek het mij heel gemakkelijk en evident om naar Google te gaan en in te typen: educatieve uitgave. Uiteraard heeft bijna elke uitgeverij wel zo een uitgave ne bleek ik geen stap verder te zijn. Bij het trefwoord ‘educatief aanbod’ kreeg ik concretere zoekresultaten. In dieper onderzoek, door verschillende linken te openen, kwam ik tot de conclusie dat musea, organisaties allemaal wel een speciaal aanbod hadden voor scholen. Zo dacht ik bijvoorbeeld aan de boekenbeurs, jeugdboekenweek en ik ging ik even verder nadenken. Ik kwam uit bij WWF.

De ecologische voetafdruk: voetzoekers junior, is de titel van het aanbod dat ik heb gevonden. Deze kit bestaat uit allerlei activiteiten rond de ecologische voetafdruk. De website trok mijn aandacht maar ook wat je er allemaal mee kunt doen. Het kit bestaat vooral uit educatieve spelletjes maar ook uit werkblaadjes. Ik heb verschillende documenten open gedaan en heel het thema sprak me aan. Alles is heel mooi verzorgd, bij de leefwereld van kinderen en echt interessant. Er is een inleiding verhaal over de voetafdruk, informatie erover en wat de leerlingen er tegen kunnen doen. Je ziet dus duidelijk het proces inleiding, wat en oplossingen. Deze spelen zich af op klein en groter niveau. Om af te sluiten zijn er enkele spelletjes om te reflecteren.
Wat ik hier goed aan vind, is dat alles zich opbouwt. Eerst een inleiding, dan wat informatie geven en er nadien mee aan de slag te gaan. Het is misschien niet iets wat kinderen interessant vinden maar door een leuke inkleding kan dit tot een leuke lessenreeks uitmonden.

Wat betreft de visie van W.O. zit dit hier wel goed. Men vertrekt vanuit een thema en gaat daar alle kanten mee op. Met andere woorden multi-perspectief: de leerlingen moete neen brief schrijven, een rekenblaadje maken, … Het aanbod laat de leerlingen zelf uitzoeken wat hun voetafdruk is, zelf een brief schrijven, ze werken dus initiatief nemend en actief. Men varieert eveneens met werkvormen: spelletjes, werkblaadjes, schrijven en dit allemaal met de interesses van de leerlingen in het achterhoofd.
link: http://www.wwf.be/nl/scholen/educatief-aanbod-basisonderwijs/ecologische-voetafdruk/voetzoekers-junior/787_20


dinsdag 24 september 2013

Visie op W.O.


Omdat een blog maken op zich al iets heel nieuws is voor mij, zal ik hierin ook al vele veranderingen ontdekken. De blog is iets persoonlijks, maar het moet toch W.O.- gerelateerd zijn. Wat is voor mij de perfecte combinatie tussen mijn persoonlijkheid en het gebied W.O.? Wel, ik denk dat deze blog- homepage er wel goed uit ziet.

Dus, wat hebben we al geleerd vandaag:
·         Punt 1: dankzij de leerkracht W.O. kan ik een blog maken
      ·         Punt 2: er bestaat zoiets als een mix tussen jouw persoonlijkheid en die van het onderwijs   (hier: W.O.)
      ·         Punt 3: ik heb de kriebels van het bloggen nu al te pakken!

W.O. is niet altijd mijn favoriete vak geweest, maar het leren op zich wel. Nu we gisteren de vraag kregen wat is jouw visie op het onderwijs was dit een makkie: leerlingen moeten actief zijn, je moet ze boeien,… maar wat is er ni zo speciaal aan de visie specifiek op wereldoriëntatie? Die vraag leek mij heel moeilijk. Uiteindelijk kwam ik uit op concreet/ aanschouwelijk, leerlingeninitiatief en actief.

Nadien hebben we overlegd in kleine groepjes en daarna heeft heel de klas hun bevinden bij elkaar gegooid. hier kwamen we uit op een mooie opsomming: basisinzichten, leerlijnen,... allemaal onderdelen waar ik nog niet aan gedacht heb.
uiteraard weet ik ook dat je moet afwisselen in werkvormen en de leerstof moet rekenen houden met de leefwereld. Doch, vraag ik me af of ik deze elementen in mijn stage heb gestoken. hierbij ben ik gaan denken. En ja, die elementen zaten er deels in.
In de stage vorig jaar moest ik lesgeven over carnaval in het tweede jaar. dit is sowieso al in de leefwereld van kinderen. Maar ik had het er niet alleen over gehad, ik had eveneens een grote verkleedkoffer bij. Hiermee werkte ik dan ook heel aanschouwelijk.
Bij deze heb ik dan mijn eerste leerervaring gehad. Neem niet de handleiding volledig over, neem eens een uitdagender werkblaadje dan 'het konijn'. En bovenal, een andere W.O. visie kan een meerwaarde geven aan de lespraktijk.